V novo šolsko leto z novostmi za večjo varnost v cestnem prometu

V novo šolsko leto z novostmi za večjo varnost v cestnem prometu

PROJEKT: ALKOHOLNE KLJUČAVNICE: KDAJ, ZAKAJ IN KAKO?

 

V šolskem letu 2016/2017 pričenjamo v občini Ivančna gorica s projektom namestitve alkoholnih ključavnic v avtobuse in druga vozila za prevoz šolskih otrok.

 

Alkoholna ključavnica je dodatna oprema vozila, ki zahteva od voznika, da pred vžigom motorja opravi preizkus na alkohol v izdihanem zraku. Samo v primeru, da v izdihanem zraku ni alkohola, torej da voznik uspešno opravi preizkus, lahko vžge motorno vozilo in se z vozilom tudi odpelje.

Projekt »ALKOHOLNE KLJUČAVNICE: KDAJ, ZAKAJ IN KAKO?« ni izraz nezaupanja prevoznikom šolskih otrok, ki jih je občina z razpisom skrbno izbrala in jim zaupala prevoz učencev. Vsi, ki opravljajo prevoze šolskih otrok na obeh centralnih osnovnih šolah v občini, so k projektu pristopili prostovoljno, pripravljeni, da zakonsko obvezo, da so za volanom trezni, tudi v vsakem hipu potrdijo.

 

S tem dejanjem želimo spodbuditi tudi pogovore v šoli, v družinah, podjetjih, med vsemi občani, pa tudi državljani Republike Slovenije o pomenu varnostne kulture v prometu, na delovnem mestu in v prostem času ter o našem dejanskem zavedanju tveganja, ki nam ga prinaša raba alkohola  ali drugih psihoaktivnih snovi. Ob tem nas predvsem povezuje misel, da vsi resnično želimo našim otrokom varne poti.

Projekt bodo spremljale  mnoge aktivnosti na šolah. Na Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični bo projektu posvečen 22. september 2016, na Osnovni šoli Stična in njenih podružničnih šolah pa bodo delavnice na to temo v času po jesenskih počitnicah,  to je: 7., 8., 9. in 11. novembra 2016. O dogodkih vas bomo obveščali in tudi vas povprašali za mnenje o alkoholnih ključavnicah.

Pri projektu sodelujejo Svet za preventivo in vzgojo  v cestnem prometu občine Ivančna gorica, Osnovna šola Stična, Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični, podjetja, ki so bila izbrana za prevoz učencev  in firma Dräger Slovenija, ki bo opremila vozila z alkoholnimi ključavnicami. Program projekta je na pobudo  Evropskega sveta za prometno varnost (ETSC)  pripravilo Združenje FORTOX. Partnerji projekta so tudi:  Javna agencija  za varnost v prometu, GENERALI zavarovalnica d.d. Ljubljana, Zavod Varna pot.

 

Spremljajte podrobnosti in novosti o projektu na naši spletni strani!

Spremljajte poročila o pripravah in o prireditvi  22. septembra na Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični!

 

Več o alkoholnih ključavnicah (Interlockih, alcolockih, alkoholnih zaporah, alkoholnih blokadah) in že izvedenih projektih v Sloveniji …..

 

fortox_projekt_alkoholnih_kljuc

Slika iz projekta vgraditve alkoholnih ključavnic (Dräger Interlock XT) v avtobuse LPP (leto 2018)