Sadovi znanja

Nedavno je bila v Ljubljani mednarodna konferenca Združenja forenzičnih toskikologov, na kateri so sicer govorili o enem od področij, ki zanimajo forenzično znanost, o toksikologiji ali o strupenih snoveh in njihovih učinkih v vsakodnevnem življenju do uporabnosti v sodni medicini. Seveda pa je forenzičnost še veliko več.
Sama forenzika se povezuje tako z medicino, kemijo, psihologijo in še marsičem. V današnjem času vsakdanjika se srečujemo z njo od dokumentarnih filmov do takih ali drugačnih zapisov o odkrivanju podatkov pri kriminalnih dejanjih, saj nam tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika forenzičnost razlagajo v povezavi s sodstvom. Seveda pa forenzika povezuje veliko znanstvenih ved v službi pravnega sistema.
O povezavi znanstvenih ved v forenziki in kako daleč je v raziskavah in razvoju forenzika pri nas, nam bodo osvetlili gostje oddaje Sadovi znanja na TV PIKA: predstojnik Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jože Balažic, dr. Majda Zorec Karlovšek z istega Inštituta in Janez Golja, direktor Centra za forenzične preiskave.
Oddaje so na sporedu: v petek, 6. aprila ob 20h, v sredo, 8., in v nedeljo, 15. aprila ob 16h na TV PIKA.


Forenzika pri nas | Forensic science in Slovenia

Primož Tomaž Sark, Janez Golja, Majda Zorec Karlovšek, Jože Balažic